MyMemory, World's Largest Translation Memory
Click to expand

Language pair: Click to swap content  Subject   
Ask Google

You searched for: selain ( Malay - English )

    [ Turn off colors ]

Human contributions

From professional translators, enterprises, web pages and freely available translation repositories.

Add a translation

Malay

English

Info

Malay

selain itu

English

discourse markers in English

Last Update: 2014-11-02
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference: Anonymous

Malay

selain itu

English

penanda Wacana english english

Last Update: 2014-10-10
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu

English

selain itu in bi

Last Update: 2015-11-20
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain daripada itu

English

Besides that

Last Update: 2015-12-23
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Pasangan yang bertujuan untuk menjadi orang-orang yang pergi semua thougt yang bertujuan untuk air mata mereka selain dan keluar lebih kuat

English

The couples that are meant to be the ones who go thougt everything that is meant to tear them apart and come out even stronger

Last Update: 2016-09-18
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Masukan Google input to crom web . Tulisan stay suara . Dgn bahasa yang saya telah memilihnya. Bahasa yg selalu saya terjemahkan di laman web adalalah bahasa inggris . Stay sebaliknya sonsang terjemahkan tulisan stay suara . Lain.lain bahasa pilihan saya .. ialah China .India.thai. Arab .jepun . Semuanya sy perlukan dlm alat tulisan ataupon dgn percakapan bahasa pilihan saya selain Dari bahasa inggris .terjemahkan DSLAM bahasa melayu .contour China .bila saya tulisan ataupon cakap dalam bahasa Malaysia di terjemahkan kan ikut bahasa China tulisan .bukan suara.. Klaus bolih tolong susunkan bahasa yg di pilih berturutan di sini di mulakan dgn bahasa inggris Cuba India Cuba Dan seterusnya.saya tak bolih nak tulisan atau atur sebab Google input punya auto betulkan tulisan panda.pandai sagat dalam bahasa org asing sebenarnya tak betulkan bila di auto tulisan sebab semasa saya bercakap dgn org Malaysia jgk ad singkatan huruf so stop auto tulisan I punya kitt box..out saja tq

English

QUERY LENGTH LIMIT EXCEDEED. MAX ALLOWED QUERY : 500 CHARS

Last Update: 2016-08-28
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Dari ketinggian 80 meter, perjalanan afters anda pandangan yang menakjubkan dan panorama malacca Vnesca Bandaraya Warisan Dunia dan yang jauh dengan pelbagai tempat yang menarik seperti Bukit St. Paul 's, Muzium Samudra Building kemerdekaan Memorial dan kapal, Flor DE La Mar, Dataran Pahlawan, Masjid Selat Pulau, Pulau Besar dan Selat Melaka. Selain anda juga akan melihat tempat pembangunan mengambil cepat dan pesat di negeri ini.

English

From a height of 80 metres, the ride afters you a spectacular and panoramic view of malacca Vnesca World Heritage City and a far with a host of interesting sights such as St. Paul 's Hill,independence Memorial Building Samudra Museum and the ship, Flor DE La Mar, Dataran Pahlawan, Pulau Selat Mosque, Pulau Besar and the Straits of malacca . That apart you will also see the fast and rapid development taking place in the state.

Last Update: 2016-08-07
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Dari ketinggian 80 meter, perjalanan menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan panorama malacca Vnesca Bandaraya Warisan Dunia dan yang jauh dengan pelbagai tempat yang menarik seperti Bukit St. Paul 's, Muzium Samudra Building kemerdekaan Memorial dan kapal, Flor DE La Mar, Dataran Pahlawan, Masjid Selat Pulau, Pulau Besar dan Selat Melaka. Selain anda juga akan melihat tempat pembangunan mengambil cepat dan pesat di negeri ini.

English

From a height of 80 metres, the ride offers you a spectacular and panoramic view of malacca Vnesca World Heritage City and a far with a host of interesting sights such as St. Paul 's Hill,independence Memorial Building Samudra Museum and the ship, Flor DE La Mar, Dataran Pahlawan, Pulau Selat Mosque, Pulau Besar and the Straits of malacca . That apart you will also see the fast and rapid development taking place in the state.

Last Update: 2016-08-07
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Selain itu, kita boleh kumpul beberapa rak buku sebab bila saya Dan kakak saya melawat Rumah harapan,mereka mempunyai pelbagai bahan bacaan, tetapi rak buku yang digunakan agak usang Dan tidak sesuai untuk digunakan lagi.disebabkan rak buku yang rosak ,ada beberapa buku dibiarkan berselerak di atas lantai.Oleh itu,saya sangat berharap agar awak dapat membantu saya dalam acara kebajikan ini.Selepas awak selesai mengumpul barang,awak boleh berjumpa kakak saya Dan saya di Rumah kami.Segala bantuan awak amat kami hargai.

English

QUERY LENGTH LIMIT EXCEDEED. MAX ALLOWED QUERY : 500 CHARS

Last Update: 2016-07-23
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu, makanan yang masyarakat korea selatan gemari ialah, kimchi, makanan ini adalah satu lambang negara korea selatan, kimchi ini di buat daripada sayuran dan buah. makanan kimchi ini sangat popular dengan rasanya pedas dan asam. inilah makanan yang sangat popular di korea selatan.

English

In addition, the food community is like south korea, kimchi, food is a symbol of south korea, kimchi is made from vegetables and fruit. kimchi food is very popular with spicy and sour taste. These foods are very popular in south korea.

Last Update: 2016-07-17
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu, cara pemakaian orang korea selatan pada zaman dahulu ialah mereka memakai pakaian hanbok, hanbok ini ialah merupakan status pakaian tradisional mereka. hanbok pada mulanya memiliki warna yang cerah dengan garis sederhana. pakaian ini jugak tidak memiliki saku. pakaian ini sungguh istimewa sehingga pakaian hanbok masih di amalkan sehingga sekarang. inilah pakaian yang sungguh cantik dan menawan apabila digunakan oleh wanita. inilah pakaian yang ada dalam negara korea.

English

besides, how to use the south Korean people in the past is that they wore hanbok, hanbok is a traditional dress of their status. hanbok initially have bright colors and simple lines. This dress has no pockets jugak. This dress is special to wear hanbok still practiced until now. These clothes are so beautiful and charming when used by women. These dresses are available in Korean nation.

Last Update: 2016-07-10
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu ,kesan pencemaran udara ialah boleh menyebabkan penyakit asma untuk golongan dewasa mahupun kanak kanak

English

In addition, the effects of air pollution can cause asthma for adults or children

Last Update: 2016-04-17
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

cit cat translateKursus ini diadakan untuk para petani bagi memberi pendedahan kepada para petani tengtang program Malaysia Good Agriculture Practice (MYGAP). Kursus ini juga menerangkan kepada mereka bagaimana kaedah untuk mendapatkan persijilan tersebut. Selain itu, petani juga dapat megetahui syarat yang perlu diikuti untuk mendapatkan sijil tersebut seperti kemudahan stor penyimpanan racun dan baja, tempat pelupusan tong racun, kebersihan ladang, kadar penggunaan racun mengikut keadaan dan factor kesan sisa baki racun pada tanaman.. dengan adanya program kursus seperti ini ianya dapat menigkatkan keselamatan makanan, pekerja dan juga memudahkan pengurusan serta mempengaruhi kesihatan pengguna. Ini kerana program MYGAP ini adalah satu program yang dijalankan oleh kerajaan bagi mengurangkan kadar penggunaan racun perosak yang merbahaya dalam sector pertanian. Kursus ini juga dapat memupuk kesedaran kepada petani tentang bahayanya kesan sisa baki racun yang terdapat pada hasil tanaman terhadap kesihatan. Para petani yang mengikuti kursus ini akan mendapat bantuan sekiranya mereka ingin mengusahakan ladang MYGAP ini.

English

cit cat translate

Last Update: 2016-04-07
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Salah satu punca yang menyebabkan udara tercemar ialah bencana alam (AT). Bencana alam merupakan fenomena semulajadi yang mengakibatkan kemusnahan alam seperti letusan gunung berapi dan kebakaran hutan akibat kemarau yang berpanjangan (AH1). Contohnya, letusan Gunung Berapi Pinatubo, Filifina telah membebaskan debu yang berlebihan ke angkasa sehingga menyebabkan jerebu yang sangat teruk di negara-negara yang berhampiran (AH2). Dengan itu, bencana alam juga merupakan faktor penyumbang kepada kemerosotan kualiti udara di negara kita (AP). Pelepasan asap kenderaan juga banyak menyumbang kepada pencemaran udara ini (AT). Pertambahan kenderaan yang bergerak di jalan raya telah menyebabkan asap yang dilepaskan ke udara melalui ekzos kereta juga turut bertambah (AH1). Sekiranya kenderaan yang digunakan tidak diselenggara dengan baik, kenderaan tersebut akan mengeluarkan asap yang berlebihan (AH2). Justeru, asap yang mengandungi gas-gas beracun seperti karbon monoksida telah mencemarkan kebersihan udara keseluruhannya (AP) Selain itu, udara juga tercemar kerana aktiviti penerokaan hutan yang dilakukan oleh penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman (AT). Lazimnya, penduduk yang tinggal di kawasan ini meneroka hutan untuk tujuan petempatan dan pertanian (AH1). Mereka menebang hutan kemudian membakarnya untuk mempercepat urusan pembersihan di samping menyuburkan tanah tersebut untuk bercucuk tanam (AH2). Oleh hal yang demikian, aktiviti pembakaran hutan yang dilakukan dengan tidak terkawal akhirnya akan mencemarkan udara di kawasan yang berhampiran (AP). Faktor seterusnya ialah pembakaran sampah secara besar-besaran di kawasan terbuka (AT). Sampah-sarap yang dibuang oleh masyarakat di negara ini sangat banyak sehingga berjuta-juta tan sehari apabila dikumpulkan di loji pelupusan sampah (AH1). Sampah ini terpaksa dilupuskan menerusi aktiviti pembakaran pada setiap hari bagi mengelakkannya daripada bertambah banyak (AH2). Justeru, udara akan semakin tercemar kerana tidak ada alternatif lain untuk melupuskan sampah-sarap yang bertimbun selain membakarnya (AP). Tuntasnya, kemerosotan kualiti udara di negara kita sebenarnya di sebabkan oleh kealpaan masyarakat di negara ini dalam mengejar arus pemodenan (R). Semua pihak haruslah berganding bahu bagi menyelesaikan permasalahan ini agar kesan buruk tidak berlaku (C). “Sebelum nasi menjadi bubur”, langkah-langkah pencegahan perlulah diambil dengan segera kerana “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna” (H).

English

english essay about flood

Last Update: 2016-04-02
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu, saya percaya bahawa perintah berkurung tidak akan menghalang remaja daripada mendapat ke dalam masalah

English

selain itu, I believe that curfews will not prevent teenagers from getting into trouble

Last Update: 2016-03-18
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Soalan yang kedua ialah mengetahui bagaimana respoden senaikan mengikut turutan upacara perkahwinan Cina. Berdasarkan analisis yang kita dapat, kebanyakan 12 orang menganggap bahawa urutan harus begini : process pinangan menjalani dahulu, lalu memberi hadiah pertunangan, perarakan perkahwinan, upacara minum teh dan jamuan perkahwinan. Manakala 8 orang menganggap bahawa urutan harus begini : upacara minum teh dahulu, lalu menjalankan jamuan perkahwinan, memberi hadiah pertunangan, perarakan perkahwinan dan process pinangan. Selain itu, 10 orang menganggap bahawa urutan harus begini : jamuan perkahwinan menjalani dahulu, lalu upacara minum teh, pinangan, hadiah pertunangan dan perarakan perkahwinan. Jelaslah 12 responden itu telah menjawapkan dengan betul. Pertama, pihak lelaki mesti hantar tukang risik ke pihak perempuan rumah untuk lamaran perkahwinan. Selepas dapat kesetujuan daripada keluarga pengantin perempuan, tukang risik akan wakil keluarga pengantin lelaki menghantar hadiah pertunangan kepada pengantin perempuan sebagai tanda bertuah. Hari perkahwinan, perarakan perkahwinan ialah pengantin perempuan akan dihantar ke rumah pengantin lelaki. Pasangan pengantin akan menuangkan teh kepada ahli keluarga yang lebih tua sebagai tanda penghormatan dan menerimaan pasangan pengantin sebagai keluarga. Pada waktu malam, jamuan perkahwinan akan dijalankan. Jamuan perkahwinan ialah pasangan pengantin dan keluarganya berkongsi kegembiraan mereka kepada saudara-mara dan kawan-kawan. Jelaslah bahawa 10 dan 8 responden itu tidak memahami urutan upacara perkahawinan mereka sendiri. Hal ini demikian kerana mungkin ibu bapa mereka tidak mempunyai pengetahuan tentang upacara perkahwinan tersebut. Di Malaysia, kebanyakan ibu bapa telah menpengaruhi daripada budaya barat. Ia telah menyebabkan mereka tidak diketahui upacara tersebut. Kesimpulannya, kita mestilah kekalkan upacara perkahwinan tersebut dalam generasi sekarang supaya selain 10 dan 8 responden itu tidak melupakan upacara perkahwinan tersebut yang diturunkan oleh nenek moyang.

English

The second question is to know how respondents increases in sequence Chinese wedding ceremony.

Last Update: 2016-03-09
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain daripada baking , saya juga unik kerana saya suka menyanyi

English

other than baking, I also unique because I love to singing

Last Update: 2016-02-12
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

sebarang masalah u bertanya Pople selain masalah anda kehilangan

English

any problem u asked other pople than your problem lose

Last Update: 2016-01-05
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Selain itu, masyarakat atau tuan rumah perlu menyambut kedatangan mereka (kedatangan orang istana) dan mereka akan dihidangkan makanan bukan di khemah rakyat marhaein tetapi di dalam rumah.

English

In addition, the community or the host should welcome them (kedatanagn the castle) and they will be served food marhaein not in tents but the people in the house.

Last Update: 2015-11-11
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Dalam mengharungi milenium yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini , sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia di segenap empat penjuru dunia tentang isu_______________.Selain itu,isu ini juga sering kali dipolemikkan dalam pelbagai medium komunikasi di Malaysia.Namun demikian,persoalan yang sering menerjah dan menerawang dalam minda kita ialah________________?

English

In the face of the millennium circled scientific and technological progress, often started from lip to lip humanity in all four corners of the world on the issue of _______________. In addition, this issue also often polemic in various medium of communication in Malaysia.Namun Thus, the question that always spiked and rein in our minds ialah________________?

Last Update: 2015-08-27
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Add a translation

Search human translated sentencesUsers are now asking for help: januari (English>Spanish) | tum pagal ho (Hindi>Bengali) | butt crack (English>Tagalog) | gratulerar (Swedish>English) | strozzalupo (Italian>English) | bf video (Hindi>English) | kya matlab hai iska (Hindi>English) | marry the one you can't leave without (English>Italian) | main kal jaunga (Hindi>English) | juaagangjao (Chamorro>Bulgarian) | aap naraaz ho kya (Hindi>English) | laudat (Latin>English) | lurking (English>Tagalog) | kannada essay on nature conservation (English>Kannada) | marathi essay sanganak shap ki vardan (English>Hindi)


Report Abuse  | About MyMemory   | Contact Us


MyMemory in your language: English  | ItalianoEspañolFrançaisDeutschPortuguêsNederlandsSvenskaРусский日本語汉语한국어Türkçe

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more. OK