MyMemory, World's Largest Translation Memory
Click to expand

Language pair: Click to swap content  Subject   
Ask Google

You searched for: selain ( Malay - English )

    [ Turn off colors ]

Human contributions

From professional translators, enterprises, web pages and freely available translation repositories.

Add a translation

Malay

English

Info

Malay

selain itu

English

discourse markers in English

Last Update: 2014-11-02
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference: Anonymous

Malay

selain itu

English

penanda Wacana english english

Last Update: 2014-10-10
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu

English

selain itu in bi

Last Update: 2015-11-20
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain daripada itu

English

Besides that

Last Update: 2015-12-23
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu ,kesan pencemaran udara ialah boleh menyebabkan penyakit asma untuk golongan dewasa mahupun kanak kanak

English

In addition, the effects of air pollution can cause asthma for adults or children

Last Update: 2016-04-17
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

cit cat translateKursus ini diadakan untuk para petani bagi memberi pendedahan kepada para petani tengtang program Malaysia Good Agriculture Practice (MYGAP). Kursus ini juga menerangkan kepada mereka bagaimana kaedah untuk mendapatkan persijilan tersebut. Selain itu, petani juga dapat megetahui syarat yang perlu diikuti untuk mendapatkan sijil tersebut seperti kemudahan stor penyimpanan racun dan baja, tempat pelupusan tong racun, kebersihan ladang, kadar penggunaan racun mengikut keadaan dan factor kesan sisa baki racun pada tanaman.. dengan adanya program kursus seperti ini ianya dapat menigkatkan keselamatan makanan, pekerja dan juga memudahkan pengurusan serta mempengaruhi kesihatan pengguna. Ini kerana program MYGAP ini adalah satu program yang dijalankan oleh kerajaan bagi mengurangkan kadar penggunaan racun perosak yang merbahaya dalam sector pertanian. Kursus ini juga dapat memupuk kesedaran kepada petani tentang bahayanya kesan sisa baki racun yang terdapat pada hasil tanaman terhadap kesihatan. Para petani yang mengikuti kursus ini akan mendapat bantuan sekiranya mereka ingin mengusahakan ladang MYGAP ini.

English

cit cat translate

Last Update: 2016-04-07
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Salah satu punca yang menyebabkan udara tercemar ialah bencana alam (AT). Bencana alam merupakan fenomena semulajadi yang mengakibatkan kemusnahan alam seperti letusan gunung berapi dan kebakaran hutan akibat kemarau yang berpanjangan (AH1). Contohnya, letusan Gunung Berapi Pinatubo, Filifina telah membebaskan debu yang berlebihan ke angkasa sehingga menyebabkan jerebu yang sangat teruk di negara-negara yang berhampiran (AH2). Dengan itu, bencana alam juga merupakan faktor penyumbang kepada kemerosotan kualiti udara di negara kita (AP). Pelepasan asap kenderaan juga banyak menyumbang kepada pencemaran udara ini (AT). Pertambahan kenderaan yang bergerak di jalan raya telah menyebabkan asap yang dilepaskan ke udara melalui ekzos kereta juga turut bertambah (AH1). Sekiranya kenderaan yang digunakan tidak diselenggara dengan baik, kenderaan tersebut akan mengeluarkan asap yang berlebihan (AH2). Justeru, asap yang mengandungi gas-gas beracun seperti karbon monoksida telah mencemarkan kebersihan udara keseluruhannya (AP) Selain itu, udara juga tercemar kerana aktiviti penerokaan hutan yang dilakukan oleh penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman (AT). Lazimnya, penduduk yang tinggal di kawasan ini meneroka hutan untuk tujuan petempatan dan pertanian (AH1). Mereka menebang hutan kemudian membakarnya untuk mempercepat urusan pembersihan di samping menyuburkan tanah tersebut untuk bercucuk tanam (AH2). Oleh hal yang demikian, aktiviti pembakaran hutan yang dilakukan dengan tidak terkawal akhirnya akan mencemarkan udara di kawasan yang berhampiran (AP). Faktor seterusnya ialah pembakaran sampah secara besar-besaran di kawasan terbuka (AT). Sampah-sarap yang dibuang oleh masyarakat di negara ini sangat banyak sehingga berjuta-juta tan sehari apabila dikumpulkan di loji pelupusan sampah (AH1). Sampah ini terpaksa dilupuskan menerusi aktiviti pembakaran pada setiap hari bagi mengelakkannya daripada bertambah banyak (AH2). Justeru, udara akan semakin tercemar kerana tidak ada alternatif lain untuk melupuskan sampah-sarap yang bertimbun selain membakarnya (AP). Tuntasnya, kemerosotan kualiti udara di negara kita sebenarnya di sebabkan oleh kealpaan masyarakat di negara ini dalam mengejar arus pemodenan (R). Semua pihak haruslah berganding bahu bagi menyelesaikan permasalahan ini agar kesan buruk tidak berlaku (C). “Sebelum nasi menjadi bubur”, langkah-langkah pencegahan perlulah diambil dengan segera kerana “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna” (H).

English

english essay about flood

Last Update: 2016-04-02
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain itu, saya percaya bahawa perintah berkurung tidak akan menghalang remaja daripada mendapat ke dalam masalah

English

selain itu, I believe that curfews will not prevent teenagers from getting into trouble

Last Update: 2016-03-18
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Soalan yang kedua ialah mengetahui bagaimana respoden senaikan mengikut turutan upacara perkahwinan Cina. Berdasarkan analisis yang kita dapat, kebanyakan 12 orang menganggap bahawa urutan harus begini : process pinangan menjalani dahulu, lalu memberi hadiah pertunangan, perarakan perkahwinan, upacara minum teh dan jamuan perkahwinan. Manakala 8 orang menganggap bahawa urutan harus begini : upacara minum teh dahulu, lalu menjalankan jamuan perkahwinan, memberi hadiah pertunangan, perarakan perkahwinan dan process pinangan. Selain itu, 10 orang menganggap bahawa urutan harus begini : jamuan perkahwinan menjalani dahulu, lalu upacara minum teh, pinangan, hadiah pertunangan dan perarakan perkahwinan. Jelaslah 12 responden itu telah menjawapkan dengan betul. Pertama, pihak lelaki mesti hantar tukang risik ke pihak perempuan rumah untuk lamaran perkahwinan. Selepas dapat kesetujuan daripada keluarga pengantin perempuan, tukang risik akan wakil keluarga pengantin lelaki menghantar hadiah pertunangan kepada pengantin perempuan sebagai tanda bertuah. Hari perkahwinan, perarakan perkahwinan ialah pengantin perempuan akan dihantar ke rumah pengantin lelaki. Pasangan pengantin akan menuangkan teh kepada ahli keluarga yang lebih tua sebagai tanda penghormatan dan menerimaan pasangan pengantin sebagai keluarga. Pada waktu malam, jamuan perkahwinan akan dijalankan. Jamuan perkahwinan ialah pasangan pengantin dan keluarganya berkongsi kegembiraan mereka kepada saudara-mara dan kawan-kawan. Jelaslah bahawa 10 dan 8 responden itu tidak memahami urutan upacara perkahawinan mereka sendiri. Hal ini demikian kerana mungkin ibu bapa mereka tidak mempunyai pengetahuan tentang upacara perkahwinan tersebut. Di Malaysia, kebanyakan ibu bapa telah menpengaruhi daripada budaya barat. Ia telah menyebabkan mereka tidak diketahui upacara tersebut. Kesimpulannya, kita mestilah kekalkan upacara perkahwinan tersebut dalam generasi sekarang supaya selain 10 dan 8 responden itu tidak melupakan upacara perkahwinan tersebut yang diturunkan oleh nenek moyang.

English

The second question is to know how respondents increases in sequence Chinese wedding ceremony.

Last Update: 2016-03-09
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

selain daripada baking , saya juga unik kerana saya suka menyanyi

English

other than baking, I also unique because I love to singing

Last Update: 2016-02-12
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

sebarang masalah u bertanya Pople selain masalah anda kehilangan

English

any problem u asked other pople than your problem lose

Last Update: 2016-01-05
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Selain itu, masyarakat atau tuan rumah perlu menyambut kedatangan mereka (kedatangan orang istana) dan mereka akan dihidangkan makanan bukan di khemah rakyat marhaein tetapi di dalam rumah.

English

In addition, the community or the host should welcome them (kedatanagn the castle) and they will be served food marhaein not in tents but the people in the house.

Last Update: 2015-11-11
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Dalam mengharungi milenium yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini , sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia di segenap empat penjuru dunia tentang isu_______________.Selain itu,isu ini juga sering kali dipolemikkan dalam pelbagai medium komunikasi di Malaysia.Namun demikian,persoalan yang sering menerjah dan menerawang dalam minda kita ialah________________?

English

In the face of the millennium circled scientific and technological progress, often started from lip to lip humanity in all four corners of the world on the issue of _______________. In addition, this issue also often polemic in various medium of communication in Malaysia.Namun Thus, the question that always spiked and rein in our minds ialah________________?

Last Update: 2015-08-27
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Tiada pencapaian terhebat dalam hidup kita, selain daripada membentuk perbezaan yang positif dalam pemikiran anak-anak.

English

there is no greater accomplishment in our lifetime, then making a positive different in the mind of a child

Last Update: 2015-06-11
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

cadangan dan komen yang perlu di dalam projek ini adalah mengadakan mesin yang punyai banyak fungsinya. sebagai contoh mesin tersebut dapat memotong rumput di kawasan yang mendatar dan berbukit seperti mana bentuk arca di dalam projek ni. dengan adanya mesin tersebut, ianya dapat memudahkan dan mempercepatkan lagi kerja-kerja memotongan rumput arca ini. selain itu, dengan adanya mesin tersebut juga, ianya turut dapat mengurang tenaga manusia dan dapat menjimatkan masa.bina ayat bahasa inggeris

English

construct sentences english

Last Update: 2015-04-27
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

cadangan dan komen yang perlu di dalam projek ini adalah mengadakan mesin yang punyai banyak fungsinya. sebagai contoh mesin tersebut dapat memotong rumput di kawasan yang mendatar dan berbukit seperti mana bentuk arca di dalam projek ni. dengan adanya mesin tersebut, ianya dapat memudahkan dan mempercepatkan lagi kerja-kerja memotongan rumput arca ini. selain itu, dengan adanya mesin tersebut juga, ianya turut dapat mengurang tenaga manusia dan dapat menjimatkan masa.bina ayat bahasa inggeris

English

suggestions and comments are necessary in this project is to conduct a machine that has many functions. for example, the machine can cut the grass in flat and hilly areas as sculptural forms in this project. in the presence of the machine, it can facilitate and speed up the work of grass cuts in this sculpture. Besides that, the presence of these machines too, it also can reduce manpower and to save time.

Last Update: 2015-04-27
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

type full sen gambar rajah di atas merujuk kepada isu pengambilan dadah dalam kalangan masyarakat. saya memilih isu ini kerana kegiatan ini semakin menular dalam kalangan masyarakat. Statistik penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-30 tahun. Sebahagiannya adalah belia-belia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan, swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. Hal ini memberi kesan,terhadap individu itu sendiri melalui perubahan dari segi fizikal dan mental malah mudah di jangkiti penyakit yang berbahaya sperti strok, kanser buah pinggang dan sebagainya. Selain itu, aktiviti ini juga mencemarkan nama baik keluarga menyebabkan masyarakat mula memandang serong terhadap keluarga si penagih malah membuang tenaga dan wang untuk memberikan rawatan serta harapan ibu bapa menjadi musnah. Di samping itu, ia juga memberi kesan terhadap masyarakat yang tidak tenteram dengan kejadian rompakan, kecurian dan lain-lain yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. Hal ini juga akan menyebabkan perpaduan, pembangunan dan kemajuan masyarakat terjejas akibat penglibatan anak muda harapan bangsa ini dalam najis dadah. Oleh itu, rakan-rakan dapatlah kita perhatikan bahawa dadah sememangnya mendatangkan pelbagai kesan negatif. Jadi, untuk apa kita meletakkan kehidupan kita dalam bahaya? Bukankah itu merupakan suatu perbuatan yang bodoh? Renung-renungkanlah.

English

type in your freezer full sentence

Last Update: 2015-03-15
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

rephrasePusat Pengembangan Perikanan Manjung terletak di Kawasan Perindustrian Kg. Acheh, Sitiawan Perak . Pusat ini terletak sejauh 6 km. dari Pekan Sitiawan. Pusat ini adalah menjadi salah satu komponen yang terdapat di Kompleks Perikanan Kg. Acheh selain daripada Pusat Penetasan Udang Galah dan Pangkalan Merin Perikanan.

English

rephrase

Last Update: 2014-12-26
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

Assessment Dari segi pemerhatian saya mr x adalah seorang yang pembersih. Ini kerana dia sentiasa mengemaskan barang-barangnya dengan teratur. ini membuatkan semua staff di sana suka akan tingkah lakunya. selain itu dia juga seorang yang bersikap tenang dalam apa jua keadaan.ini kerana dia lebih suka membuat kerja secara tenang dan dia tidak suka mengambil kisah mengenai sikap penghuni yang berbeza-beza. Dalam temubual yang saya lakukan, saya telah bertanya kepadanya mengenai latar belakangnya. namun, dia hanya memberitahu mengenai pekara yang ingin dia beritahu saya sahaja. Apabila saya bertanya mengenai keluarganya,dia seperti tidak mendengar pertanyaan saya dan ingin beralih ke topic yang lain. Saya hanya megikut kehendak mr x kerana soalan mengenai keluarga adalah sangat sensitive baginya. Dia hanya mengatakan bahawa dia tidak ingin ingat siapa isterinya dan hanya ingin ingat mengenai keadaan anak-anaknya sekarang. Recomenndation Saya mencadangkan agar staff dia Rsk lebih peka mengenai keadaanya mr x . mereka harus mengelakkan daripada bergurau mengenai latar belakangnya.ini kerana mr x sangat sensitive mengenai isu keluarga. Walaupun kebanyakan penghuni lelaki yang status bujang di sana tetapi staff harus sensitive mengenai penghuni yang pernah bercerai. Pekerja social boleh memberi dorongan positif kepadanya agar menjalani kehidupan yang lebih sejahtera walaupun tidak mempunyai keluarga. Selain itu, Pekerja social sangat diperlukan oleh mr x dalam menghubungkan dia dengan anak-anak. Pekerja social boleh memainkan peranan sebagai orang tengah dan menghapus halangan dalam membantu mr x berjumpa dengan anak-anaknya. Pekerja social boleh mendapatkan perkhidmatan untuk mr x dalam mencari anak-anaknya yang dikatakan berada di Indonesia. Ini kerana mr x sangat rindu dan sangat berhajat untuk bertemu dengan anak-anaknya jika berpeluang. Issue dan feeling Berdasarkan kajian kes ini, factor perceraian telah menyebabkan mr x hilang arah dalam hidupnya. Ini disebabkan isterinya telah membawa anak-anak ke Indonesia dan wang mr x juga telah di ambil oleh bekas isterinya. walaupun mr x bersendirian, namun dia tetap dapat menguruskan dirinya dengan sangat baik. Rsk telah menjadi tempat pilihan mr x dalam meneruskan kehidupan seharian. Naluri seorang bapa masih kuat dalam diri mr x kerana dia sentiasa menyimpan gambar anak-anaknya walaupun suda lama tidak berjumpa. Saya berasa bangga mengenali mr x kerana dia seorang yang tenang dan tahu apa yang mahu di lakukan ketika berada di RSK. Walaupun saya banyak bertanya soalan kepadanya namun dia sentiasa tenang dan berhati-hati ketika menjawab soalan saya. Selain itu saya suka akan sikapnya yang sangat pembersih dalam semua aspek walaupun umur sudah meningkat. Mendengar ceritanya membuatkan saya berasa sedih mengenai latar belakang kehidupanya. Walaupun pernah jatuh tetapi dia tetap tabah dalam menjalani kehidupan di RSK. Saya sangat berharap dia akan dapat berjumpa dengan anak-anaknya pada satu hari nanti.

English

academic advisor

Last Update: 2014-12-07
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Malay

chat Kes Monafendi merupakan kes yang sangat sulit untuk kita pertikai kan atau untuk kita perbualan kan dimana kes yang berkaitan Monafendi adalah kes yang sangat berat sehingga telah menggegar tanah air dimana kes atas tuduhan membunuh bekas ADUN Pahang dengan mengkerat badan mangsa kepada 18 bahagian . Dalam kejadian 2 julai 1993 yang bertempat di rumah pembunuh di ulu dang , Paham . Dimana mayat Mazlan Idris telah pun dijumpai dalam keadaan yang ngeri dimana bahagian badan mangsa telah dikerat kepada 18 bahagian pada seluruh badan mangsa . Tertuduh ialah Juaimi Husin ( pembantu ) , Muhd Affendy Abdul Rahman (suami ) dan yang terakhir ialah Maznah Ismail (monafendi diamana isteri kepada affendy ) senjata bagi membunuh Mazlan idris iaitu bekas ADUN yang ingin menggunakan khitmat bomoh mereka bagi menjadi menteri besar Pahang dengan menggunkan parang serta kapak bagi menetak badan mangsa . Selain itu Datuk Mazlan juga dikatakan telah mengeluar kan sejumlah wang tunai yang berharga Rm 200 000 bagi membayar kepada perkhitmatan bomoh Monafendi . Namun mangsa telah dijumpai mati dengan ngeri dan mayat nya telah ditanam di kawasan berhampiran rumah suspek . kes ini akan di hukum di atas seksyen 302 kanun keseksaan kerana membunuh mangsa .chit

English

BIND /ˈbaɪnd/, or named /ˈneɪmdiː/, is the most widely used Domain Name System (DNS) software on the Internet.[2][3] On Unix-like operating systems it is the de facto standard. The software was originally designed at the University of California Berkeley (UCB) in the early 1980s. The name originates as an acronym of Berkeley Internet Name Domain,[4] reflecting the application's use within UCB. The software consists, most prominently, of the DNS server component, called named, contracted for name daemon.[5] In addition the suite contains various administration tools, and a DNS resolver interface library. The latest version of BIND is BIND 9, first released in 2000.

Last Update: 2014-11-02
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Reference:

Add a translation

Search human translated sentencesUsers are now asking for help: l' appartamento si occupera' per tre giorni (Italian>Spanish) | salah laku (Malay>English) | 1000 milyar tl satış tutarına (Turkish>English) | accusatore privato (Italian>English) | thailam (Tamil>English) | desodorierend (German>English) | سكسس (Arabic>English) | zorgkrediet (Dutch>French) | marknadsstrategierna (Swedish>English) | 100 (French>Greek) | scrape and pre rinse (English>Tagalog) | did not push through (English>Tagalog) | slogan in sanskrit on trees (English>Hindi)


Report Abuse  | About MyMemory   | Contact Us


MyMemory in your language: English  | ItalianoEspañolFrançaisDeutschPortuguêsNederlandsSvenskaРусский日本語汉语한국어Türkçe

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more. OK