MyMemory, World's Largest Translation Memory
Click to expand

Language pair: Click to swap content  Subject   
Ask Google

You searched for: kesan pencemaran sungai atau air    [ Turn off colors ]

Human contributions

From professional translators, enterprises, web pages and freely available translation repositories.

Add a translation

English

Malay

Info

kesan konflik

kesan Konflik dalam kelas

Last Update: 2014-03-23
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Delamination atau Peeling

kalau aku cakap I love u too macam mana

Last Update: 2014-07-07
Subject: Mechanical
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

menggantung atau menyangkut sesuatu lalu dijemur

mengampai

Last Update: 2013-06-15
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Kajian tentang kadar hakisan tebing sungai di lembangan sungai Langat adalah bertujuan untuk melihat kadar hakisan yang berlaku serta mengidentifikasi faktor-faktor yang mempengaruhinya. Pengukuran telah dilakukan menggunakan teknik pin hakisan di lapangan dengan tempoh masa kajian dijalankan selama enam bulan bermula November, 2013 sehingga April, 2014. Sepanjang tempoh kajian, sebanyak 26 pencerapan telah dilakukan berdasarkan kepada bilangan 26 kali kejadian curahan hujan yang signifikan. Dapatan kajian dianalisis secara kuantitatif dan kualitiatif. Jumlah keseluruhan bagi kadar hakisan yang direkodkan untuk kesemua 15 plot hakisan di sebelah kiri dan kanan tebing sungai Langat untuk sepanjang tempoh kajian adalah 727.9 cm dengan purata hakisan sebanyak 27.91 cm. Hakisan maksimum adalah sebanyak 128.7 yang dicatat pada plot A7 sementara kadar hakisan minimum pula sebanyak 12.3 cm dicatatkan di plot B3. Hasil kajian turut mengidentifikasi beberapa faktor yang dibahagikan kepada faktor fizikal dan faktor kemanusiaan atau antropogenik yang mempengaruhi kadar hakisan tebing sungai yang berlaku. Kajian ini juga menekankan impak hakisan tebing sungai seandainya tidak diuruskan secara sistematik di peringkat awal serta turut menyentuh perihal usulan langkah mitigasi dalam melindungi dan menstabilkan semula kedudukan tebing sungai daripada terus menerus diancam oleh proses hakisan. Usulan mitigasi wajar dititikberatkan memandangkan kondisi paras hakisan tebing sungai yang berlaku di tebing sungai Langat pada ketika ini boleh dianggap menghampiri paras kritikal tambahan pula letakan kawasan kajian di kawasan yang dikelilingi oleh guna tanah yang padat.

chitchat translate

Last Update: 2014-06-22
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Mengetahui sel barah berada dalam tubuh, perasaan menjadi gelisah memikirkan masalah kesihatan dan perubahan penampilan yang ketara. Bagi pesakit, bekas pesakit dan keluarga mereka, masing-masing sukar menerima hakikat. Keadaan lebih parah kerana terpaksa membuat keputusan merelakan sebahagian tubuh badan yang menjadi mangsa serangan sel itu dipisahkan dari tempat asalnya. Perubahan penampilan kesan rawatan seperti keguguran rambut, bulu mata dan kening membuatkan mereka semakin kurang yakin berhadapan dengan masyarakat sekitar. Keadaan ini turut memberi tekanan kepada mereka kerana perlu bersabar menunggu proses untuk sembuh.

Mengetahui sel barah berada dalam tubuh, perasaan menjadi gelisah memikirkan masalah kesihatan dan perubahan penampilan yang ketara. Bagi pesakit, bekas pesakit dan keluarga mereka, masing-masing sukar menerima hakikat. Keadaan lebih parah kerana terpaksa membuat keputusan merelakan sebahagian tubuh badan yang menjadi mangsa serangan sel itu dipisahkan dari tempat asalnya. Perubahan penampilan kesan rawatan seperti keguguran rambut, bulu mata dan kening membuatkan mereka semakin kurang yakin berhadapan dengan masyarakat sekitar. Keadaan ini turut memberi tekanan kepada mereka kerana perlu bersabar menunggu proses untuk sembuh.berita harian translate

Last Update: 2014-06-21
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Projek ini dibuat adalah berdasarkan kepada kepada beberapa objektif yang ingin dicapai. Antaranya,objektif yang diperolehi daripada pembelajaran menggunakan PIC telah kami manfaatkan untuk projek ini.(backup ELCB supply) diantara objektif projek ini ialah: Untuk menghasilkan projek backup supply pada rumah.menggunakan kawalan PIC16F877. Projek yang boleh mengesan panahan petir pada ELCB menggunakan litar radio lightning detector. Projek yang boleh menggunakan pengesan AC(AC sensor)sebagai optocoupler untuk mengesan litar pintas atau trip ELCB.

mendapat

Last Update: 2013-09-26
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Add a translation