MyMemory, World's Largest Translation Memory
Click to expand

Language pair: Click to swap content  Subject   
Ask Google

You searched for: maksud proses bleeding    [ Turn off colors ]

Human contributions

From professional translators, enterprises, web pages and freely available translation repositories.

Add a translation

English

Malay

Info

Proses

Prosa

Last Update: 2011-01-07
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

apa maksud comprehensive

APA maksud komprehensif

Last Update: 2014-08-02
Subject: Finances
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Perbezaan antara ict dan tidak menggunakan ict dalam pengajaran kanak-kanak adalah suatu proses yang penting bagi memastikan perkembangan kanak-kanak terhadap penggunaan teknologi dapat meningkatkan prestasi pembelajaran mereka. Menurut Eric Deeson, dalam Dictionary of Information Technology (1991), IT dimaksudkan sebagai “ Information Technology (IT) the handling of information by electric and electronic ( and microelectronic) means. IT special concern being the use of hardware and software for these task for the benefit of individual people and society as a whole.” Berdasarkan jurnal yang bertajuk Exploring the impact of using stories and ICT to teach English to three and four year old Spanish children : Motivation and Development by Elejandro Revio Saucedo from University of Southamton (UK) , teachers and children use of Information and Communication Technology (ICT) in the language classroom and the influence of electronic stories on the development of emergent literacy skill. For using ICT in teaching young children will to exploit the potential of ICT is by integrating technology into the curricula and everyday classroom activities. Children will using digital cameras to illustrate a science project or using a text processor to write sentences and practice punctuation rules. Berbanding kanak-kanak yang tidak menggunakan ICT dalam pembelajaran, potensi yang ada akan jauh ketinggalan dan memberi persaingan yang hebat dalam perkembangan ilmu pengetahuan kini. Proses pembelajaran tanpa ICT yang dilalui oleh kanak-kanak didapati kurang daya tarikan kerana tidak dapat mengacces pelbagai maklumat terkini. Dunia pendidikan kanak-kanak tanpa ICT akan mengurangkan potensi dan kecekapan mereka terhadap barang-barang elektronik dan gadgets. Berdasarkan kanak-kanak di Indonesia iaitu sebagai negara sedang berkembang, perkembangan pembelajaran dalam ICT adalah cukup tertinggal. Sebagaimana dilaporkan oleh Human Development Index (HDI) tahun 2003 lalu, Indonesia berada pada tangga ke -112(0.682) dari 175 negara. Posisi ini jauh di bawah Singapura yang ada di posisi ke-28 (0.888), dan Malaysia ke-58(0.790). Participant teacher’s using ICT in teaching young children believe in the potential of technology to support children’s learning, language and literacy development, mathematical thinking and social development. Children to exploit technology for leisure or as a tool to solve a problem. Other knowledge area like literacy or language can also benefit from the use of technology like TV and Video. Computer and software designed to support children literacy development and language learning.

Penterjemahan

Last Update: 2014-07-11
Usage Frequency: 30
Quality:
Reference: Wikipedia

citcat translationPerbezaan antara ict dan tidak menggunakan ict dalam pengajaran kanak-kanak adalah suatu proses yang penting bagi memastikan perkembangan kanak-kanak terhadap penggunaan teknologi dapat meningkatkan prestasi pembelajaran mereka. Menurut Eric Deeson, dalam Dictionary of Information Technology (1991), IT dimaksudkan sebagai “ Information Technology (IT) the handling of information by electric and electronic ( and microelectronic) means. IT special concern being the use of hardware and software for these task for the benefit of individual people and society as a whole.” Berdasarkan jurnal yang bertajuk Exploring the impact of using stories and ICT to teach English to three and four year old Spanish children : Motivation and Development by Elejandro Revio Saucedo from University of Southamton (UK) , teachers and children use of Information and Communication Technology (ICT) in the language classroom and the influence of electronic stories on the development of emergent literacy skill. For using ICT in teaching young children will to exploit the potential of ICT is by integrating technology into the curricula and everyday classroom activities. Children will using digital cameras to illustrate a science project or using a text processor to write sentences and practice punctuation rules. Berbanding kanak-kanak yang tidak menggunakan ICT dalam pembelajaran, potensi yang ada akan jauh ketinggalan dan memberi persaingan yang hebat dalam perkembangan ilmu pengetahuan kini. Proses pembelajaran tanpa ICT yang dilalui oleh kanak-kanak didapati kurang daya tarikan kerana tidak dapat mengacces pelbagai maklumat terkini. Dunia pendidikan kanak-kanak tanpa ICT akan mengurangkan potensi dan kecekapan mereka terhadap barang-barang elektronik dan gadgets. Berdasarkan kanak-kanak di Indonesia iaitu sebagai negara sedang berkembang, perkembangan pembelajaran dalam ICT adalah cukup tertinggal. Sebagaimana dilaporkan oleh Human Development Index (HDI) tahun 2003 lalu, Indonesia berada pada tangga ke -112(0.682) dari 175 negara. Posisi ini jauh di bawah Singapura yang ada di posisi ke-28 (0.888), dan Malaysia ke-58(0.790). Participant teacher’s using ICT in teaching young children believe in the potential of technology to support children’s learning, language and literacy development, mathematical thinking and social development. Children to exploit technology for leisure or as a tool to solve a problem. Other knowledge area like literacy or language can also benefit from the use of technology like TV and Video. Computer and software designed to support children literacy development and language learning.

terjemahan Citcat

Last Update: 2014-07-11
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Kajian tentang kadar hakisan tebing sungai di lembangan sungai Langat adalah bertujuan untuk melihat kadar hakisan yang berlaku serta mengidentifikasi faktor-faktor yang mempengaruhinya. Pengukuran telah dilakukan menggunakan teknik pin hakisan di lapangan dengan tempoh masa kajian dijalankan selama enam bulan bermula November, 2013 sehingga April, 2014. Sepanjang tempoh kajian, sebanyak 26 pencerapan telah dilakukan berdasarkan kepada bilangan 26 kali kejadian curahan hujan yang signifikan. Dapatan kajian dianalisis secara kuantitatif dan kualitiatif. Jumlah keseluruhan bagi kadar hakisan yang direkodkan untuk kesemua 15 plot hakisan di sebelah kiri dan kanan tebing sungai Langat untuk sepanjang tempoh kajian adalah 727.9 cm dengan purata hakisan sebanyak 27.91 cm. Hakisan maksimum adalah sebanyak 128.7 yang dicatat pada plot A7 sementara kadar hakisan minimum pula sebanyak 12.3 cm dicatatkan di plot B3. Hasil kajian turut mengidentifikasi beberapa faktor yang dibahagikan kepada faktor fizikal dan faktor kemanusiaan atau antropogenik yang mempengaruhi kadar hakisan tebing sungai yang berlaku. Kajian ini juga menekankan impak hakisan tebing sungai seandainya tidak diuruskan secara sistematik di peringkat awal serta turut menyentuh perihal usulan langkah mitigasi dalam melindungi dan menstabilkan semula kedudukan tebing sungai daripada terus menerus diancam oleh proses hakisan. Usulan mitigasi wajar dititikberatkan memandangkan kondisi paras hakisan tebing sungai yang berlaku di tebing sungai Langat pada ketika ini boleh dianggap menghampiri paras kritikal tambahan pula letakan kawasan kajian di kawasan yang dikelilingi oleh guna tanah yang padat.

chitchat translate

Last Update: 2014-06-22
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Mengetahui sel barah berada dalam tubuh, perasaan menjadi gelisah memikirkan masalah kesihatan dan perubahan penampilan yang ketara. Bagi pesakit, bekas pesakit dan keluarga mereka, masing-masing sukar menerima hakikat. Keadaan lebih parah kerana terpaksa membuat keputusan merelakan sebahagian tubuh badan yang menjadi mangsa serangan sel itu dipisahkan dari tempat asalnya. Perubahan penampilan kesan rawatan seperti keguguran rambut, bulu mata dan kening membuatkan mereka semakin kurang yakin berhadapan dengan masyarakat sekitar. Keadaan ini turut memberi tekanan kepada mereka kerana perlu bersabar menunggu proses untuk sembuh.

Mengetahui sel barah berada dalam tubuh, perasaan menjadi gelisah memikirkan masalah kesihatan dan perubahan penampilan yang ketara. Bagi pesakit, bekas pesakit dan keluarga mereka, masing-masing sukar menerima hakikat. Keadaan lebih parah kerana terpaksa membuat keputusan merelakan sebahagian tubuh badan yang menjadi mangsa serangan sel itu dipisahkan dari tempat asalnya. Perubahan penampilan kesan rawatan seperti keguguran rambut, bulu mata dan kening membuatkan mereka semakin kurang yakin berhadapan dengan masyarakat sekitar. Keadaan ini turut memberi tekanan kepada mereka kerana perlu bersabar menunggu proses untuk sembuh.berita harian translate

Last Update: 2014-06-21
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

pendahuluan folioPENGHARGAAN Selamat sejahtera dan bersyukur kepada Tuhan kerana dapat menyiapkan kerja kursus dengan jayanya. Pertama sekali penulis ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada semua penulis buku iaitu Indirawati Zahid, Mardian Shah Omar, Siti Hajar Abdul Aziz, Prof Emeritus Abdullah Hassan dan Frank Peter atas buku yang telah ditulis. Sesungguhnya segala maklumat yang diperolehi dalam buku- buku tersebut amat berguna dalam proses menyiapkan kertas kajian ini. Penulis ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pensyarah pembimbing, En. Mohd Zuhairi Bin Raffien atas tunjuk ajar dan garis panduan yang telah diberikan sepanjang tempoh menyiapkan kerja kursus ini. Tanpa tunjuk ajar daripada pensyarah pembimbing, tidak mungkin kerja kursus ini dapat disiapkan dengan jayanya. Penulis juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tak terhingga kepada kedua ibu bapa yang telah banyak membantu dari segi kewangan dan sokongan moral. Sesungguhnya tanpa restu dan dorongan daripada kedua ibu bapa, segala usaha yang penulis selama ini hanya menjadi sia-sia. Selain itu, tidak juga penulis lupakan kepada rakan- rakan seperjuangan yang begitu banyak memberi sumbangan yang berbentuk idea untuk menambaikan lagi kerja kursus ini. Akhir kata, sekali lagi penulis ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang membantu secara lansung atau tidak lansung. Tanpa bantuan dari semua pihak, tidak mungkin penulis dapat menyiapkan kerja kursus ini dengan jayanya. Sesungguhnya segala bantuan yang telah diberikan amatlah dihargai.

folio includingPENGHARGAAN Selamat sejahtera dan bersyukur kepada Tuhan kerana dapat menyiapkan kerja kursus dengan jayanya. Pertama sekali penulis ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada semua penulis buku iaitu Indirawati Zahid, Mardian Shah Omar, Siti Hajar Abdul Aziz, Prof Emeritus Abdullah Hassan dan Frank Peter atas buku yang telah ditulis. Sesungguhnya segala maklumat yang diperolehi dalam buku- buku tersebut amat berguna dalam proses menyiapkan kertas kajian ini. Penulis ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pensyarah pembimbing, En. Mohd Zuhairi Bin Raffien atas tunjuk ajar dan garis panduan yang telah diberikan sepanjang tempoh menyiapkan kerja kursus ini. Tanpa tunjuk ajar daripada pensyarah pembimbing, tidak mungkin kerja kursus ini dapat disiapkan dengan jayanya. Penulis juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tak terhingga kepada kedua ibu bapa yang telah banyak membantu dari segi kewangan dan sokongan moral. Sesungguhnya tanpa restu dan dorongan daripada kedua ibu bapa, segala usaha yang penulis selama ini hanya menjadi sia-sia. Selain itu, tidak juga penulis lupakan kepada rakan- rakan seperjuangan yang begitu banyak memberi sumbangan yang berbentuk idea untuk menambaikan lagi kerja kursus ini. Akhir kata, sekali lagi penulis ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang membantu secara lansung atau tidak lansung. Tanpa bantuan dari semua pihak, tidak mungkin penulis dapat menyiapkan kerja kursus ini dengan jayanya. Sesungguhnya segala bantuan yang telah diberikan amatlah dihargai.

Last Update: 2014-05-06
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Prose

ProsaOrang berakal sangatlah mulia,

Last Update: 2013-11-02
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

classical prose

Beradu di sepohon pokok

Last Update: 2013-05-06
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Add a translation