MyMemory, World's Largest Translation Memory
Click to expand

Language pair: Click to swap content  Subject   
Ask Google

You searched for: kata seerti bagi tegar    [ Turn off colors ]

Human contributions

From professional translators, enterprises, web pages and freely available translation repositories.

Add a translation

Malay

Arabic

Info

kata seerti hari

mengejar

Last Update: 2014-01-17
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Kata

كلمة

Last Update: 2011-08-06
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

Kata

كلام

Last Update: 2010-04-24
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

Sari kata

ترجمة فيديو

Last Update: 2014-04-25
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

Kata nama

اسم

Last Update: 2012-03-20
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

Kata kerja

فعل

Last Update: 2014-05-12
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

Kata kerja

bermain bola

Last Update: 2013-09-22
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

kata lawan

البواب

Last Update: 2013-02-08
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

bagi yang berkepentingan

إلى من يهمه الأمر

Last Update: 2013-09-22
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

kata alu-aluan

مقدمة

Last Update: 2014-05-30
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Segala puji bagi Allah

جاوي

Last Update: 2014-08-09
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

saya pertimbangkan akal bagi menyelesaikan masalah

أنا taakul على حل المشاكل

Last Update: 2013-05-02
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

kata alu aluan; terima kasih kepada tuan pengetua

:terima kasih kepada tuan pengetuaالترحيب تصريحات

Last Update: 2014-05-30
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:

Awalnya aku adalah seorang remaja yang suka bersosial, dalam erti kata suka berkawan dengan sesiapa pun.

قاموس

Last Update: 2013-11-29
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

Perbezaan gaya berfikir merujuk kepada gaya kognitif dan gaya murid belajar. Kedua-dua gaya terhasil daripada perbezaan individu. Kedua-dua gaya ditunjukkan oleh murid dalam kelas seperti ada yang lebih selesa belajar menggunakan kemudahan audio. Murid-murid yang cepat bertindak akan cepat menyiapkan kerja-kerja rumah. Bagi murid-murid yang tidak berminat dengan kerja rumah akan menghantar lewat tugasannya kepada guru. Gaya belajar dikelaskan sebagai gaya, bebas, mengelak, bekerjasama, bersaing dan mengelakkan diri. Guru boleh mengenal pasti dengan jelas keenam-enam gaya belajar di atas dalam sesebuah kelas. Guru perlu membuat penyelidikan bagi mengkaji dan meneliti perlakuan setiap murid dalam kelas yang diajarnya sebelum pengajaran dimulakan. Objektif pembelajaran perlu ditentukan mengikut kemampuan murid. Bagi murid yang pintar, objektif pembelajaran perlu lebih tinggi daripada murid yang lemah. Objektif pembelajaran perlu mengikut aras yang dicadangkan oleh taksonomi Bloom, iaitu aras pengetahuan, kefahaman, aplikasi, analisis dan sintesis. Aras kesukaran pada objek atau penilaian perlu berubah mengikut prestasi murid. Bagi murid-murid yang pintar cerdas tentu memerlukan objektif yang lebih luas jika dibandingkan dengan kumpulan yan lemah. Gangguan pengajaran dan pembelajaran berkaitan dengan kesediaan belajar. Murid-murid yang bersedia belajar selalunya akan memudahkan guru memulakan pengajaran. Mereka juga biasanya saling bekerjasama dengan rakan-rakan dalam sebarang aktiviti pembelajaran yang dijalankan. Sebaliknya bagi murid yang bermasalah seperti malas belajar, meminta perhatian yang berlebihan, nakal dan berkelakuan tidak senonoh, mereka akan menggangu pembelajaran. Murid-murid ini akan menggangu rakan, membuat bising dan tidak mengendahkan arahan guru. Guru harus berhati-hati menangani murid-murid salah laku yang berkecenderungan merosakkan harta sekolah dan mencetuskan pergaduhan dengan rakan lain. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes murid yang cerdik menggangu pembelajaran seperti terlalu proaktif, menyudahkan kerja terlalu cepat dan berani melawan.

جاويPerbezaan gaya berfikir merujuk kepada gaya kognitif dan gaya murid belajar. Kedua-dua gaya terhasil daripada perbezaan individu. Kedua-dua gaya ditunjukkan oleh murid dalam kelas seperti ada yang lebih selesa belajar menggunakan kemudahan audio. Murid-murid yang cepat bertindak akan cepat menyiapkan kerja-kerja rumah. Bagi murid-murid yang tidak berminat dengan kerja rumah akan menghantar lewat tugasannya kepada guru. Gaya belajar dikelaskan sebagai gaya, bebas, mengelak, bekerjasama, bersaing dan mengelakkan diri. Guru boleh mengenal pasti dengan jelas keenam-enam gaya belajar di atas dalam sesebuah kelas. Guru perlu membuat penyelidikan bagi mengkaji dan meneliti perlakuan setiap murid dalam kelas yang diajarnya sebelum pengajaran dimulakan. Objektif pembelajaran perlu ditentukan mengikut kemampuan murid. Bagi murid yang pintar, objektif pembelajaran perlu lebih tinggi daripada murid yang lemah. Objektif pembelajaran perlu mengikut aras yang dicadangkan oleh taksonomi Bloom, iaitu aras pengetahuan, kefahaman, aplikasi, analisis dan sintesis. Aras kesukaran pada objek atau penilaian perlu berubah mengikut prestasi murid. Bagi murid-murid yang pintar cerdas tentu memerlukan objektif yang lebih luas jika dibandingkan dengan kumpulan yan lemah. Gangguan pengajaran dan pembelajaran berkaitan dengan kesediaan belajar. Murid-murid yang bersedia belajar selalunya akan memudahkan guru memulakan pengajaran. Mereka juga biasanya saling bekerjasama dengan rakan-rakan dalam sebarang aktiviti pembelajaran yang dijalankan. Sebaliknya bagi murid yang bermasalah seperti malas belajar, meminta perhatian yang berlebihan, nakal dan berkelakuan tidak senonoh, mereka akan menggangu pembelajaran. Murid-murid ini akan menggangu rakan, membuat bising dan tidak mengendahkan arahan guru. Guru harus berhati-hati menangani murid-murid salah laku yang berkecenderungan merosakkan harta sekolah dan mencetuskan pergaduhan dengan rakan lain. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes murid yang cerdik menggangu pembelajaran seperti terlalu proaktif, menyudahkan kerja terlalu cepat dan berani melawan.

Last Update: 2014-07-06
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Wikipedia

Standard kandungan :1. Menyebut dan membaca kalimah berbaris satu di atas Standard pembelajaran : 1.1 Membunyikan kalimah berbaris satu di atas Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat; 1. Pada akhir pelajaran murid dapat membunyikan huruf hijaiyah berbaris satu diatas dan menyurih huruf dengan bimbingan guru Aktiviti : 1. Guru menunjukkan huruf-huruf hijaiyah berbaris satu diatas 2. Menyebut huruf hijaiyah 3. Latih tubi menyebut huruf-huruf hijaiyah berbaris satu di atas 1. Latihan menyurih huruf 2. Membuat latihan di dalam lembaran kerja EMK : Berusaha dengan bersungguh-sungguh BBB : kad huruf/suku kata, carta, VCD, gambar,lembaran kerja Impak:

selamat hari jadi

Last Update: 2014-04-10
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Di dalam rukun Islam, perkara yang terkandung di dalamnya ialah perbuatan zahir yang boleh dilihat atau dirasai. Sebagai contoh, solat adalah salah satu rukun Islam, ia adalah satu perbuatan ibadah yang jelas dan zahir, penuh dengan rukun dan tartib dari takbiratul ihram hingga menunaikan salam. Di dalam rukun iman, ke enam-enam perkara tersebut tidak boleh di lihat dengan mata ksar, namun ia merupakan satu bentuk kepercayaan di dalam diri sendiri. Kekuatan iman adalah merupakan hidayah dari Allah, namun setiap muslim hendaklah melakukan seberapa banyak amalan bagi membolehkan hidayah Allah dapat diterima. Sebagai contoh, percaya kepada hari kiamat. Ia masih tidak berlaku namun kewujudannya benar-benar tersemat di dalam diri sehingga tiada siapa boleh mengubahpun. Kekebalan terhadap kepercayaan ini seumpama setiap manusia mempercayai bahawa satu tambah satu adalah dua. Buatlah apa kaedah sains atau teknologi untuk mengatakan jawapan satu tambah satu adalah bukan dua, setiap orang pasti tidak mempercayainya.

تغيير لغة الرومانية السيرة الذاتية

Last Update: 2014-03-30
Subject: General
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Assalamu’alaikum wahai kekasih Allah, Muhammad Rasulullah, Andai kau masih ada, aku berharap kau bersama kami ummatmu, Akhlakmu sungguh terpuji ya Rasulallah, Ingin aku ikuti semuanya, namun masih ada lompongnya, Ya Rasulallah, semasa kau hidup, Ujian dan dugaanmu sangat berat, Namun kau masih mampu tersenyum, Aku ingin sepertimu ya Rasulallah, Menjelang wafatmu, kau masih mengingati kami ummatmu, Kau masih ingin melihat ummatmu beriman dengan mentauhidkan Allah, Ummati..ummati..ummati…Itulah kata-katamu ya Rasulallah, Rasulullah, aku ingin menjadi sebaikmu, Aku ingin seperti akhlakmu, Ya Rasulallah, ujian yang kuhadapi, Kadang-kadang tidak mampu aku tanggung, Andai kau ada di sisi, tak mampu aku ucap kata kegembiraanku, Sunnahmu masih ada yang tidak aku lakukan, Betapa malunya aku kepadamu, Rasulullah, aku ingin bersamamu, Bawa aku jauh dari dunia ini, Yang penuh dengan dusta, Rasulullah, tariklah aku ke syurga kelak, Syafaatmu ku pinta, Buat diriku, ummatmu yang meminta.. Rasulullah, kau kekasih Allah..

amin ya rabbal alamin

Last Update: 2013-06-19
Usage Frequency: 1
Quality:
Reference: Anonymous

Add a translation