You searched for: глобализација (Makedonska - Engelska)

Mänskliga bidrag

Från professionella översättare, företag, webbsidor och fritt tillgängliga översättningsdatabaser.

Lägg till en översättning

Makedonska

Engelska

Info

Makedonska

Глобализација

Engelska

globalization

Senast uppdaterad: 2015-04-21
Användningsfrekvens: 5
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Makedonska

По која глобализација треба да тргнеме?

Engelska

which globalisation is the way?

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Makedonska

Всушност, тврдат тие, почитуваоето и заштитата на културните слободи претставува основа за успех на економската глобализација.

Engelska

in fact, they argue, respect for and protection of cultural freedoms is essential to the success of economic globalisation.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Makedonska

Мрежата за технолошки трансфер на новоотворените регионални пазари има за цел поддршка на процесот на глобализација и либерализација на економиите во земјите со новоотворени пазари.

Engelska

the emerging regional markets technology transfer network aims to support the process of globalisation and liberalisation of economies in countries with emerging markets.

Senast uppdaterad: 2012-04-06
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Makedonska

„Во време на глобализација, животот се забрза толку многу што не можеме повеќе да очекуваме нашите студенти да го следат традиционалниот формат на учење.

Engelska

"at a time of globalisation, life has accelerated so much that we cannot expect our students to follow the traditional format of learning anymore.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

Да парафразирам една од познатите книги на Киничи Омеа "Унија без граница", ЕУ на микрониво отсликува свет без граници за кој се залагаат заговорниците за глобализација.

Engelska

to paraphrase one of kinichi ohmae's well known books, a "union without borders" epitomises, on a smaller scale, the borderless world envisaged by advocates of globalisation.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

Во Грција, Националната опсерваторија во Атина направи регионален климатски модел базиран врз предвидените зголемувања на карбон диоксидот во текот на идниот век, вклучувајќи ги и порастот на светската популација, економската глобализација и достапноста на високата технологија.

Engelska

in greece, the national observatory of athens has produced a regional climate model based on projected increases of greenhouse gases over the next century, factoring in world population growth, economic globalisation and availability of advanced technology.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Makedonska

Со пристапувањето на голем број економии со ниски плати во Унијата, источното проширување предизвика страв кај актуелните земји-членки од напуштање на земјата поради работни места, намалување на платите и други притисоци на ерата на глобализација.

Engelska

by bringing into the union a number of low-wage economies, the eastward expansion amplified fears, among the existing member states, of runaway jobs, declining wages and other globalisation-era pressures.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Makedonska

Од друга страна, многу единствени и локални аспекти на заедничкото живееое - традицијата, културата, аспекти на економијата, аспекти на социјалниот живот - ќе бидат избришани од овие трендови на глобализација, кои ставаат акцент на профитот, брзината и хиерархичното мислеое.

Engelska

on the other hand, many unique and local aspects of collective living -- tradition, culture, aspects of the economy, aspects of social life -- will be wiped out by these trends of globalisation, which put an emphasis on profit, speed and hierarchical thinking.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Makedonska

Романскиот претседател Трајан Басеску минатата недела се изјасни за посилна Европа, која ќе е способна да се соочи со растечката конкуренција. „Процесот на глобализација ни покажува колку сме мали во споредба со капиталот и пазарите“, им рече Басеску на младите Романци што живеат во дијаспората.

Engelska

romanian president traian basescu pleaded last week in favour of a stronger europe, capable of facing growing competition. "the globalisation process is showing us how small we are compared to the capital, the markets," basescu said to young romanians living in the diaspora.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

„Веруваме дека единствена сигурна основа за одржлива глобализација и растечки просперитет за сите претставува отворена светска економија, заснована на пазарните принципи, ефикасна регулатива и силни светски институции“, рекоа водачите во својата последна изјава.

Engelska

"we believe that the only sure foundation for sustainable globalisation and rising prosperity for all is an open world economy based on market principles, effective regulation, and strong global institutions," the leaders said in their final statement.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

Можеби сме на работ на ново време на развојна економија, гледано наспроти позадината на многу разочарувачкото минато на економскиот прогрес во поголемиот дел од светот во развој (исклучувајќи ја Кина и делови од Индија), неуспеси во транзицијата во повеќето пост-комунистички земји, како и остриот удар против "неуспешната" глобализација.

Engelska

it may be that we are on the verge of a new age of development economics, seen against the backdrop of the very disappointing record of economic advancement in most of the developing world (excluding china and parts of india), transition failures in many post-communist countries, andthe backlash against "unmanaged" globalisation.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

„Ова обезбедува јачина за глобализација на европскиот пазар на електрична енергија и подигање на безбедноста на снабдувањето на повисоко ниво“, рече генералниот директор на ХЕП, Иван Мравак, на 11-ти октомври.

Engelska

"this provides momentum for globalisation of the european electricity market and lifts supply safety to a higher level," hep chief executive ivan mravak said on 11 october.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

„Овој век е век на интеграција и глобализација, што ни помага да се запознаеме меѓусебно подобро, да си помагаме, да ги разменуваме најдобрите практики и да најдеме поприфатливи решенија за воспоставување на мир и стабилност во светот“, рече косовската претседателка Атифете Јахјага во своето обраќање пред учесниците.

Engelska

"this century is the century of integration and globalisation, which helps us to know each other better, help each other, exchange best practices, and find more acceptable solutions in establishing peace and stability worldwide," kosovo president atifete jahjaga said as she addressed participants.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

Веројатно, изборот помеfу глобализацијата и "управуваната глобализација" е помеfу прифаќаоето на ефектите на целосно слободните пазари - со целосно политичко игнорираое на пазарните неуспеси и нивните социјални последици - и обидот да се создаде една меfународна политика, која ќе се справи или ќе ги спречи големите неуспеси на координацијата.

Engelska

arguably, the choice between globalisation and "managed globalisation" is between accepting the effects of completely free markets -- with total policy disregard for market failures and their social consequences -- and trying to construct an international policy, which should address or prevent massive co-ordination failures.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

„Парламентот, Владата и претседателот мора да ги дефинираат нашите легитимни и национално-државни цели во новите политички околности на глобализација и во услови на променет однос на сили во светот“, рече тој.

Engelska

"the parliament, the government and the president must define what our legitimate and national-state objectives are under the new political circumstances of globalisation and under the changing balance of power in the world," he said.

Senast uppdaterad: 2016-01-20
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

На тркалезната маса „Расизам, насилство и глобализација“ беше изјавено: „Карефур нападна црнец од Бразил: тоа е годината на Франција во Бразил“.

Engelska

the round table "racism, violence and globalization" declared: "carrefour attacks a brazilian black man: that's the year of france in brazil".

Senast uppdaterad: 2016-02-24
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

Веројатно, изборот помеfу глобализацијата и "управуваната глобализација" е помеfу прифаќаoето на ефектите на целосно слободните пазари - со целосно политичко игнорираoе на пазарните неуспеси и нивните социјални последици - и обидот да се создаде една меfународна политика, која ќе се справи или ќе ги спречи големите неуспеси на координацијата.

Engelska

arguably, the choice between globalisation and "managed globalisation" is between accepting the effects of completely free markets -- with total policy disregard for market failures and their social consequences -- and trying to construct an international policy, which should address or prevent massive co-ordination failures.

Senast uppdaterad: 2012-04-06
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

Тадиќ објави дека има намера да �започне серија политички проекти и активности кои би можеле, пред с�, да помогнат во усвојувањето на сеопфатна национално- државна стратегија�. �Парламентот, Владата и претседателот мора да ги дефинираат нашите легитимни и национално- државни цели во новите политички околности на глобализација и во услови на променет однос на сили во светот�, рече тој.

Engelska

"the parliament, the government and the president must define what our legitimate and national-state objectives are under the new political circumstances of globalisation and under the changing balance of power in the world," he said.

Senast uppdaterad: 2012-04-06
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Makedonska

Всушност, тврдат тие, почитуваoето и заштитата на културните слободи претставува основа за успех на економската глобализација. Извештајот рангира 177 земји според нивните нивоа на човековиот развој, подредувајќи ги во три групи: висока, средна и ниска.

Engelska

in fact, they argue, respect for and protection of cultural freedoms is essential to the success of economic globalisation. the report ranks 177 countries according to their levels of human development, placing them into three clusters: high, medium and low.

Senast uppdaterad: 2012-04-06
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Få en bättre översättning med
4,401,923,520 mänskliga bidrag

Användare ber nu om hjälp:Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka den här webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer. OK