Fråga Google

You searched for: asid lemak poli tak tepu (Malajiska - Engelska)

Mänskliga bidrag

Från professionella översättare, företag, webbsidor och fritt tillgängliga översättningsdatabaser.

Lägg till en översättning

Malajiska

Engelska

Info

Malajiska

asid lemak poli tak tepu

Engelska

unsaturated poly fatty acids

Senast uppdaterad: 2020-09-30
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Anonym

Malajiska

asid lemak poli tak tepu

Engelska

unsaturated fatty acids

Senast uppdaterad: 2019-10-24
Användningsfrekvens: 2
Kvalitet:

Referens: Anonym

Malajiska

Asid lemak

Engelska

Fatty acid

Senast uppdaterad: 2015-06-07
Användningsfrekvens: 10
Kvalitet:

Referens: Wikipedia

Malajiska

Berbeza dengan reaksi katabolik, reaksi anabolik melibatkan penyatuan molekul yang lebih kecil menjadi molekul yang lebih kecil. Reaksi anabolik menggabungkan monosakarida untuk membentuk polisakarida, asid lemak untuk membentuk trigliserida, asid amino untuk membentuk protein, dan nukleotida untuk membentuk asid nukleik. Proses ini memerlukan tenaga dalam bentuk molekul ATP yang dihasilkan oleh tindak balas katabolik. Reaksi anabolik, juga disebut reaksi biosintesis, mencipta molekul baru yang membentuk sel dan tisu baru, dan revita

Engelska

In contrast to catabolic reactions, anabolic reactions involve the joining of smaller molecules into larger ones. Anabolic reactions combine monosaccharides to form polysaccharides, fatty acids to form triglycerides, amino acids to form proteins, and nucleotides to form nucleic acids. These processes require energy in the form of ATP molecules generated by catabolic reactions. Anabolic reactions, also called biosynthesis reactions, create new molecules that form new cells and tissues, and revita

Senast uppdaterad: 2020-11-05
Användningsfrekvens: 3
Kvalitet:

Referens: Anonym

Malajiska

Asid docosahexaenoic (DHA) dan asid lemak omega-6 arakidonik adalah lemak dominan dalam sel-sel saraf otak janin dan bayi. Beberapa pihak berkuasa kesihatan telah menggalakkan bagi menguatkan formula bayi dengan DHA untuk sokongan yang lebih baik terhadap pembangunan sistem saraf yang betul. DHA juga merupakan komponen struktur yang penting untuk retina.

Engelska

Docosahexaenoic acid (DHA) and the omega-6 fatty acid arachidonic acid are the dominant fats in the nerve cells of fetal and infant brains. Some health authorities have recommended fortifying infant formulas with DHA to better support proper nervous system development. DHA is also an important structural component of the retina.

Senast uppdaterad: 2014-11-16
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Anonym

Malajiska

EPA adalah pelopor untuk siri-3 prostaglandin, yang menyokong tekanan darah yang sihat, kolesterol yang sihat dan tahap trigliserida (dengan syarat mereka sudah normal), fungsi buah pinggang yang sihat, tindak balas keradangan, dan fungsi imun yang sihat. Kajian-kajian lain telah menunjukkan asid lemak Omega-3 (dalam bentuk makanan tambahan minyak ikan) berkesan dalam menyokong kesihatan sendi.

Engelska

EPA is the precursor for the series-3 prostaglandins, which support healthy blood pressure, healthy cholesterol and triglyceride levels (provided they are already normal), healthy kidney function, inflammatory response, and healthy immune function. Other studies have shown omega-3 fatty acids (in the form of fish oil supplements) to be effective in supporting healthy joints.

Senast uppdaterad: 2014-11-16
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Anonym

Malajiska

Asid alfa-linolenik adalah bahan permulaan untuk biosintesis asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), dua asid lemak tak tepu. Asid alfa-linolenik, EPA, dan DHA adalah anggota utama dari keluarga asid lemak Omega-3.

Engelska

Alpha-linolenic acid is the starting material for the biosynthesis of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), two important polyunsaturated fatty acids. Alpha-linolenic acid, EPA, and DHA are the main members of the omega-3 family of fatty acids.

Senast uppdaterad: 2014-11-16
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Anonym

Malajiska

Asid lemak adalah sebatian karbon rantaian panjang yang ada ekor karbon bukan kutub dengan kepala kutub. Tubuh manusia dapat menghasilkan asid lemak yang paling penting adalah daripada komponen yang terdapat dalam diet biasa. Walau bagaimanapun, terdapat dua asid lemak yang manusia tidak boleh hasilkan, bermakna asid-asid lemak ini mesti diperolehi dari sumber makanan. Kedua-dua asid - yang dipanggil "asid lemak perlu" - adalah Asid Linoleic (LA) sejenis asid lemak omega-6 dan asid alfa-linolenik (ALA, jangan dikelirukan dengan alfa Lipoik asid) asid lemak omega-3.

Engelska

Fatty acids are long-chain carbon compounds with a non-polar carbon tail and a polar head. The human body can produce most important fatty acids from components found in the average diet. However, there are two fatty acids humans cannot produce, meaning they must be obtained from dietary sources. These two acids - called "essential fatty acids" - are Linoleic Acid (LA) an omega-6 fatty acid, and alpha-linolenic acid (ALA, not to be confused with alpha-lipoic acid) an omega-3 fatty acid.

Senast uppdaterad: 2014-11-16
Användningsfrekvens: 1
Kvalitet:

Referens: Anonym
Varning: Innehåller osynlig HTML-formatering

Få en bättre översättning med
4,401,923,520 mänskliga bidrag

Användare ber nu om hjälp:Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka den här webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer. OK